içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

BELEDİYELER KAÇAK YAPILAŞMAYA "DUR" DEMELİ

BELEDİYELER KAÇAK YAPILAŞMAYA "DUR" DEMELİ

 

Kahramanmaraş, 6 Şubat’ta yaşanan büyük bir doğal afetten sonra hızla toparlanmaya çalışıyor. Ancak, şehirdeki kaçak yapılaşma sorunu giderek büyüyor ve bu durum, gelecekte daha büyük felaketlerin kapısını aralıyor. Kahramanmaraş’ın hemen hemen her bölgesinde hızla artan kaçak yapılaşma, şehri büyük bir risk altına sokarken, vatandaşlar da bu konuda belediyeleri göreve davet ediyor. Afetlerden ders çıkarmamız gerekirken, maalesef kaçak yapılaşma artmaya devam ediyor. Bu duruma kim “dur” diyecek?

 

Belediyelerin, kaçak yapılaşmanın önüne geçememesi, sadece bugünün değil yarının da sorunu. Şehir planlaması ve düzeni olmadan yapılan her bina, şehri adeta bir köye dönüştürecek ve gelecek yıllarda olası afetlerde yıkılmaya mahkum yapılar ortaya çıkacak. Peki, bu duruma göz yumanlar nasıl hesap verecek?

 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar, bu önemli meseleyi bir an önce gündemlerine almalı. Belediyeler, kaçak yapılaşmaya karşı sert önlemler almak zorunda.

 

Ruhsat almanın zorluğu ve maliyetleri, vatandaşları bu tür kaçak yapılara yönlendiriyor olabilir. Ancak bu bir bahane olmamalı. Belediyeler, vatandaşın sırtındaki bu yükü hafifletmek için çözüm üretmelidir. İnşaat mühendisleri ve proje birimleriyle, standart projeler geliştirip, uygun maliyetlerle ruhsat alma sürecini kolaylaştırmalıdırlar. Bu şekilde, vatandaşlar da maddi zorluk yaşamadan ve düzenli bir plan dahilinde evlerini inşa edebilirler.

 

Ruhsat ücretleri abartılı olmaktan çıkarılmalı, vatandaşın gücü yeten seviyelere çekilmelidir. Tek tip proje uygulaması ile belediyeler, vatandaşların arsalarına evlerini yapmak istemeleri durumunda belirlenen projeye uymak şartı ile ruhsat vermeli. Bu, hem belediyeler için kontrolü daha kolay hale getirir hem de olası afetlerde yıkılmaya yüz tutmuş projelerden kurtulmamızı sağlar. Aksi takdirde, herkes kendi kafasına göre bina yaparsa, bu binalar ileriki yıllarda yaşanacak felaketlerde yerle bir olduğunda sorumluluğu kim üstlenecek?

 

Kahramanmaraş'ta artan kaçak yapılaşma sorununun acil bir şekilde ele alınması gerekiyor. Belediyeleri bu konuda göreve davet ediyorum. Hem mevcut durumun kötüleşmesini engellemek hem de şehrin geleceğini güvence altına almak için belediyeler, daha etkin tedbirler almalı ve kaçak yapılaşmanın önüne geçecek kalıcı çözümler üretmelidir.

 

Artık harekete geçme zamanı.

 

Bu yazı 51 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum